Friday, January 12, 2018

School memories [My Last Year]

Assalamualaikum

Last year which means SPM year for us. Bila dah masuk tahun di mana ko jadi senior, feeling dia tu agak pelik (syahdu) bagi aku. gelaran senior agak awkward dengan aku dan aku tak berapa okay bila dipanggil "akak" oleh junior bawah aku. ehek apapun redha je lah.

Moment paling indah bagi aku bila dah nak habis sekolah ni, kita akan lebih menghargai orang disekeliling kita. yep orang tu semestinya kawan-kawan, guru-guru serta mereka yang beri makna dalam hidup. jadi pelajar tak mudah. kita kena hormat cikgu, kena buat kerja, kena patuh arahan dan terima nasihat dari mereka yang makan garam dulu.

Jadi, dalam entry ni aku lebih fokus untuk cerita tentang mereka, guru dan classmates tercinta
P/s : Im so sorry tak semua gambar ada sebab perlukan masa lagi nak upload semua gambar dengan cikgu-cikgu.


Puan Maziyah : guru mengajar subjek fizik

ni gambar pada saat-saat sebelum nak exam SPM sebenar weh. cikgu ajak kitaorang semua bergambar, kiranya this is the last :') . bagi aku, Puan Maziyah ni baik je mengajar tapi kalau tak buat kerja dia memang naik angin lah (semua cikgu nak yang terbaik kan untuk anak murid? so that's why kena garang baru pelajar dengar huhu).


budak lelaki kelas aku takkan pernah matang kot. hahaha tapi diaorang pandai2 belaka so watch out people out there ~! (its just a reminder not a compliment)

yes this one picture with tablemates

dengan Puan Maziyah lagi (lastz extra class sebelum exam)


Puan Sarimah, guru mengajar subjek akaun

Sejujurnya, aku rasa aku antara orang paling susah nak faham subjek akaun. aku juga pelajar paling bermasalah, paling lambat catch up (anggap je lah special case lol) sebab dulu masa mula2 masuk kelas akaun ni satu haprak pun tak faham benda yang aku belajar ni. tapi tak sangka, bila masuk form 5, dapat hidayah tetiba boleh faham chapter by chapter. aku rasa time form 4 aku tak berapa masuk sangat dengan akaun ni sebab ni subjek paling baru (tak pernah belajar) bagi aku pastu jarang masuk kelas (sebab busy gila dengan kiosk ft tugas kat luar). Terima kasih cikgu Sarimah sebab sabar mengajar aku & classmates even lambat betul aku nak faham. InsyaAllah result spm akaun saya dapat banggakan cikgu :) P/s : future ambition aku dah la nak jadi accountant harap2 lah tercapai aaaminnn.


Puan Rahamah : guru mengajar subjek kimia

cikgu yang paling banyak buat kitaorang gelak dengan lawaknya. yang selalu bagi nasihat berguna dan tabah mengajar kitaorang. aku sejujurnya banyak kali gagal kimia (lagi sekali jujur) :') serius ni tak tipu. markah paling teruk aku dapat 28%. teruk kan? pastu nak dah last minute spm sebenar baru lah hafal formula & fahamkan chapter betul2. aku pun taktau lah kenapa aku macam takleh go on dengan kimia ni. sebab kita belajar pasal benda kita tak nampak ke? tak nampak tindak balas kimia tu cane? lain sikit macam fizik boleh ikut logik lol. Terima kasih cikgu dan maafkan saya sebab selalu kecewakan cikgu dengan markah kimia saya. InsyaAllah in future i'll do my best!

ha ni last extra class untuk chemistry sebelum spm jugak (which means esoknya woi exam) rindunyaa nak masuk lab nak dengar cerita cikgu, nak buat eksperimen, nak belajar :') P/s : padahal group aku paling bermasalah time buat eksperimen (asyik fail/ tak jadi/ buat silap) haih

Alhamdullilah, waktu ni tamat dah perjuangan kitaorang (last paper 3 chemistry) dan waktu tu pun hujan turun membawa rahmat. already missed these faces



27/11/2017 ; hari terakhir sekolah, kali terakhir jumpa classmates (my heart broke)

best gift i ever received ; a good one classmates.
last day kat sekolah kita semua duduk kat anjung merak. luahkan perasaan masing-masing dan harapan untuk masa akan datang. syahdu sebenarnya. aku pun tak sangka aku akan rindu waktu aku stay lambat kat sekolah semata-mata nak study (ni paling acah). hahaha anyway you guys are precious! (i won't find any best classmates like all of you)

Last but not least ; kepada guru-guru yang mengajar saya & classmates ; TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK KERANA MENGAJAR KAMI DENGAN BERSUNGGUH-SUNGGUH WALAUPUN KAMI SELALU BUAT CIKGU KECEWA, MARAH, SEDIH. SAYA HARAP DAPAT BALAS JASA CIKGU DENGAN KEJAYAAN PADA MASA AKAN DATANG.

To teachers I never forget & feel so thankful

Bm : Puan Nazura
Bi : Puan Hasmah
Sejarah : Puan Zaimah
Math: Puan Norhayati
Agama : Ustazah Firdaus
Fizik : Puan Maziyah
Kimia : Puan Siti Rahamah
Akaun : Puan Sarimah
Tasawwur Islam : Ustazah Istiqamah
Addmath : Puah Zahiah


illa liqa'

Tuesday, January 9, 2018

Travel story ; Discover Thailand

Assalamualaikum

So dah masuk tahun baru 2018 tapi trip ni tahun lepas punya bulan 7. Apa nak jadi dengan engko ni firzanah? yep aku seorang author pemalas. lepas spm terus rehat takde khabo ape dah blog ni.

This trip is so special because aku terkenang kawan2 balik yang dah lamaa tak jumpa. rindu sekolah, rindu nak borak dengan kawan2, rindu nak duduk kat lab, rindu hias kelas, rindu cikgu-cikgu, rindu kenangan kat sekolah kecuali homework. ha ya homework yang berlambak dan ada yang tak siap jugak. apapun semua tinggal kenangan haih. jadi mari ler kita throwback time kat thailand (based on pictures)

Let's start with......


yep this is us with whole pinky set clothes. Puteri islam punya baju memang special. Pinky gitu hahaha

Aweee even naik bas je pun feeling dia sama je lah dengan naik flight. (sis jakun tolong paham)

excitedddd face ; mas ft ainin tunggu giliran nak kena cop passport. 
P/s : orang yang cop tu suruh kitaorang cakap thailand do hahahah dah la tak faham xD

The thing that made me excited to join this trip is because I get a chance of meeting her!! haha seriously. lemme intoduce a lil bit about her. She's my bestfriend, farah adibah. we get known each other since 2012 (time upsr la beb) hahahah until now dah nak masuk 2018 dengan dia jugak even sekolah lain2. hoho aku macam introduce boyfriend je weh -_-


In my opinion orang2 Thailand ni lawa2 do. adalah rasa insecure tengok huhu tapi diaorang ni baik-baik belaka. and paling penting itenary kitaorang ialah melawat Muslim Suksa School. so yup ni dekat sekolah mereka.



Pasar di tengah sekolah. yup sekolah diaorang sangatt cantik, lawa! pastu aku macam terpegun lah belakang bangunan sekolah tu ada gunung, serius flora dan fauna tempat dia.

Sebenarnya, dalam lawatan kitaorang kat Muslim Suksa School ni untuk jalinkan ukhwah sesama muslim. dengan itu, adalah beberapa pertandingan yang dianjurkan macam pidato, bercerita, syair, sajak dan berbahas. Lawan dengan orang Thailand okay! bestnya diaorang tahu cakap melayu walaupun tak berapa mahir, tapi masih faham ah. hebatt ah pastu tak sangka pulak rupanya diaorang belajar subjek bahasa melayu sebab ada dalam silibus. I am absolutely proud !!



antara menu yang mereka sediakan ; aku ft adibah pilih green tea 5 baht, pastu popia sayur dengan popia goreng 10 baht satu tu

ha ni lah gunung yang aku cakap tadi. I am totally amazed !! indahnya ciptaan Allah :)


tak silap diaorang yang baju hitam tudung coklat ni senior kat situ hehehe. yang tudung putih lak form 3, comel je weh diaorang cakap melayu ^^

gambar ni serius ceria kan (walaupun takde aku sobs)

time nak balik huhu

view kat tempat menginap

CAN'T BELIEVE WE GOT A VERY NICE PLACE TO STAY!! TEMPAT TINGGAL KITAORANG IS LITT AF. P/S : ADA SWIMMING POOL , GUNUNG , MUZIUM . THIS LITERALLY MADE ME CRY

dinner pleasure

comelnya kawan aku hurmz. syamimi ft nadia

Yezz geng







so this is swimming pool yang sis bagitau tadi. lawaaaaa kann air biru + langit berkepul dengan seragam

"engko tu darjah 3 hormat sikit senior darjah 5"

the only picture we had while shopping hehe. lama jugak la kitaorang jenjalan nak beli souviner. rambang mata woi. pastu aku beli banyak gila sampai duit habis haih bagus sangat le

us, before leaving thailand (sobs)


polaroid yang aku dapat tangkap waktu kat sana (ada 4 senanya)

haih tulis balik trip ni buat aku rindu + sebak do...hmm i hope theres so much more trip with you guys *hearteu*




Wednesday, December 20, 2017

Baked recipe

To do list ; making those food perfecto li amalicious

egg tart




blueberry tart




macaroon 






lidah kucing




brownies



red velvet cupcake 





chocolate cupcake